Meniu Închide

Despre noi

Scoala Gimnaziala Nr. 1, Voluntari, cunoscuta mult timp ca Scoala Generala Nr. 42, este cea mai mare dintre cele trei scoli gimnaziale de stat de pe raza orasului Voluntari, dispunand de trei localuri.

Prima unitate scolara a fost ridicata pe strada Tudor Vladimirescu in anul 1936, existand si astazi cu aceeasi destinatie: invatamantul primar. Cea de-a doua cladire a fost construita intre anii 1948- 1949 pe bulevardul Nicolae Balcescu, asemanandu-se ca structura cu prima; iar cel mai nou si cel mai mare local, cunoscut sub numele de Anton Pann, si-a deschis portile in anul 1964 si reprezinta centrul administrativ si cultural – educativ al Scolii Gimnaziale Nr.1.

Localul Tudor Vladimirescu a beneficiat pentru inceput de un corp de cladiri cu trei incaperi. Cei 26 de elevi grupati in patru clase erau instruiti in singura sala de clasa de catre directorul scolii, domnul Paul Popescu. In anul urmator, in locul acestuia si cu aceleasi sarcini, apare pentru un efectiv crescut de 43 de elevi, domnul Ion Popescu. Numarul tot mai mare al elevilor, care atingea cifra de 100 in anul 1943, a determinat conducerea scolii sa ia masuri pentru extinderea localului cu inca o sala de clasa, fapt ce a permis scolarizarea elevilor in doua serii. Noi lucrari de extindere a acestui local au fost realizate in anul 1961, scoala beneficiind acum de patru sali de clasa in care invatau 220 de elevi grupati in sapte clase. Aspectul general al scolii ramane neschimbat pana in anul 1964 cand este contopita cu Scoala Nr.42.

In toamna anului 1947, Ministerul Invatamantului acorda primele mijloace deschiderii unei noi unitati scolare. Intr-un local provizoriu, situat in strada Burghiului, lua fiinta aceasta noua unitate scolara, director fiind invatatorul Munteanu Gheorghe. Misiunea acestuia era aceea de a supraveghea inceputurile constructiei unei noi scoli situata la intersectia Bulevardului Nicolae Balcescu cu strada Maxim Gorki.

Localul Nicolae Balcescu a fost construit intre anii 1948- 1949. Corpul cladirii cuprindea sapte incaperi dintre care numai doua sali de clasa. Elevii erau scolarizati in trei serii, motiv pentru care nu s-a putut renunta inca la localul din strada Burghiului.

Pentru normalizarea procesului de invatamant in doua serii era necesara si extinderea localului Nicolae Balcescu astfel incat intre anii 1952- 1953 au mai fost construite doua sali de clasa, o cancelarie si un grup sanitar, scoala avand aceeasi infatisare si astazi.

In scurt timp, din cauza cresterii populatiei scolare, a fost pusa din nou problema largirii scolii, insa lipsa de teren a determinat renuntarea la construirea unei noi aripi. A fost gasita solutia preluarii complexului de cladiri vecine localului din strada Buzias, care erau folosite de o unitate militara sovietica aflata in retragere. Aici a luat fiinta in anul 1958 al doilea local al scolii Nr. 42, cu sapte sali de clasa, care a descongestionat localul Nicolae Balcescu in care se revenise la invatamantul in trei serii. Astazi, acest local nu mai exista, pe acest teren fiind construit in ultimii ani unul dintre parcurile orasului Voluntari.

Cetatea Voluntareaca avea sa primeasca un local corespunzator, format din opt sali de clasa si un laborator in anul 1964 in strada Anton Pann, acesta fiind absolut necesar ca urmare a largirii circumscriptiei scolare si a cresterii populatiei, in special cu locuitori proveniti din comunele limitrofe.

Prin infiintarea noului local, clasele au incetat sa mai aiba efective exagerate, procesul educativ desfasurandu-se in doua serii. In acest timp, invatamantul general a fost extins la opt ani, astfel ca cifra de 1231 de elevi impunea infiintarea a 35 de clase care puteau fi scolarizate in conditii optime in cele patru localuri de pe raza comunei si care alcatuiau acum Scoala Nr. 42 (actuala ScoalaGgimnaziala Nr.1). Localul din Anton Pann a fost largit si modernizat in anul 1970, cand au fost construite aripa centrala si cea de langa strada George Cosbuc.

In prezent, scoala are un numar de 2146 elevi, dintre care 1260 in invatamantul primar si 886 in invatamantul gimnazial. Colectivul cadrelor didactice numara 91 de cadre didactice dintre care 34 invatatori si 57 profesori.