Şcoala Gimnazială Anton Pann, Voluntari, cunoscută mult timp ca Şcoala Generala Nr. 42, este cea mai mare dintre cele trei şcoli gimnaziale de stat de pe raza oraşului Voluntari, dispunând de trei localuri.
Prima unitate şcolară a fost ridicată pe strada Tudor Vladimirescu in anul 1936, existând şi astăzi cu aceeaşi destinaţie: învăţământul primar. Cea de-a doua clădire a fost construită intre anii 1948- 1949 pe bulevardul Nicolae Balcescu, asemănându-se ca structură cu prima; iar cel mai nou si cel mai mare local, cunoscut sub numele de Anton Pann, şi-a deschis porţile in anul 1964 si reprezintă centrul administrativ si cultural – educativ.
Localul Tudor Vladimirescu a beneficiat pentru început de un corp de clădiri cu trei încăperi. Cei 26 de elevi grupaţi in patru clase erau instruiţi în singura sală de clasă de către directorul scolii, domnul Paul Popescu. În anul următor, în locul acestuia şi cu aceleaşi sarcini, apare pentru un efectiv crescut de 43 de elevi, domnul Ion Popescu. Numărul tot mai mare al elevilor, care atingea cifra de 100 in anul 1943, a determinat conducerea scolii să ia masuri pentru extinderea localului cu încă o sală de clasă, fapt ce a permis şcolarizarea elevilor in două serii. Noi lucrări de extindere a acestui local au fost realizate in anul 1961, şcoala beneficiind acum de patru săli de clasă în care învăţau 220 de elevi grupaţi în şapte clase. Aspectul general al şcolii rămâne neschimbat pana in anul 1964 când este contopită cu Şcoala Nr.42.
În toamna anului 1947, Ministerul Învăţământului acorda primele mijloace deschiderii unei noi unitaţi şcolare. Într-un local provizoriu, situat în strada Burghiului, lua fiinţă această nouă unitate şcolară, director fiind învăţătorul Munteanu Gheorghe. Misiunea acestuia era aceea de a supraveghea începuturile construcţiei unei noi şcoli situată la intersecţia Bulevardului Nicolae Bălcescu cu strada Maxim Gorki.
Localul Nicolae Balcescu a fost construit între anii 1948- 1949. Corpul clădirii cuprindea şapte încăperi dintre care numai două săli de clasă. Elevii erau şcolarizaţi în trei serii, motiv pentru care nu s-a putut renunţa încă la localul din strada Burghiului.
Pentru normalizarea procesului de învaţământ în două serii era necesară şi extinderea localului Nicolae Bălcescu astfel încât între anii 1952- 1953 au mai fost construite două săli de clasă, o cancelarie şi un grup sanitar, şcoala având aceeaşi înfăţişare şi astăzi.
În scurt timp, din cauza creşterii populaţiei şcolare, a fost pusă din nou problema lărgirii şcolii, însă lipsa de teren a determinat renunţarea la construirea unei noi aripi. A fost gasită soluţia preluării complexului de clădiri vecine localului din strada Buziaş, care erau folosite de o unitate militară sovietică aflată în retragere. Aici a luat fiinţă în anul 1958 al doilea local al şcolii Nr. 42, cu şapte săli de clasă, care a descongestionat localul Nicolae Bălcescu în care se revenise la învăţământul în trei serii. Astăzi, acest local nu mai există, pe acest teren fiind construit în ultimii ani unul dintre parcurile oraşului Voluntari.
Cetatea Voluntăreaca avea să primească un local corespunzător, format din opt săli de clasa şi un laborator în anul 1964 în strada Anton Pann, acesta fiind absolut necesar ca urmare a lărgirii circumscripţiei şcolare şi a creşterii populaţiei, în special cu locuitori proveniţi din comunele limitrofe.
Prin înfiinţarea noului local, clasele au încetat să mai aibă efective exagerate, procesul educativ desfăşurându-se în două serii. În acest timp, invăţământul general a fost extins la opt ani, astfel că cifra de 1231 de elevi impunea infiinţarea a 35 de clase care puteau fi şcolarizate în condiţii optime în cele patru localuri de pe raza comunei şi care alcătuiau acum Scoala Nr. 42 (actuala Şcoală Gimnazială Anton Pann). Localul din Anton Pann a fost lărgit şi modernizat in anul 1970, când au fost construite aripa centrală şi cea de lângă strada George Cosbuc.
În prezent, şcoala are un număr de 2146 elevi, dintre care 1260 în învăţământul primar şi 886 în învăţământul gimnazial. Colectivul cadrelor didactice numără 91 de cadre didactice dintre care 34 învăţători şi 57 profesori.