Școala Gimnazială Anton Pann, Voluntari, cunoscută mult timp ca Școala Generală Nr. 42, este cea mai mare dintre cele trei școli gimnaziale de stat, de pe raza orașului Voluntari și chiar din județul Ilfov, dispunând de trei localuri.
Prima unitate școlară a fost ridicată pe strada Tudor Vladimirescu în anul 1936, existând și astăzi cu aceeași destinație: învățământul primar. Cea de-a doua clădire a fost construită între anii 1948- 1949 pe bulevardul Nicolae Bălcescu, asemănându-se ca structură cu prima, iar cel mai nou si cel mai mare local, cunoscut sub numele de Anton Pann, și-a deschis porțile în anul 1964 și reprezintă centrul administrativ și cultural – educativ al Școlii Gimnaziale Anton Pann.
Localul Tudor Vladimirescu a beneficiat pentru început de un corp de clădiri cu trei încăperi. Cei 26 de elevi grupați în patru clase erau instruiți în singura sală de clasă de către directorul școlii, domnul Paul Popescu. In anul următor, în locul acestuia și cu aceleași sarcini, apare pentru un efectiv crescut de 43 de elevi, domnul Ion Popescu. Numărul tot mai mare al elevilor, care atingea cifra de 100 în anul 1943, a determinat conducerea școlii să ia măsuri pentru extinderea localului cu încă o sală de clasă, fapt ce a permis școlarizarea elevilor în două serii. Noi lucrări de extindere a acestui local au fost realizate în anul 1961, școala beneficiind acum de patru săli de clasă în care învățau 220 de elevi grupați în șapte clase. Aspectul general al școlii rămâne neschimbat până în anul 1964, când este contopită cu Școala Nr.42.
Instruirea elevilor în localul din Tudor Vladimirescu ridică probleme tot mai mari din cauza creșterii permanente a numărului acestora și a dificultăților ridicate de școlarizarea copiilor care aveau domiciliul dincolo de Șoseaua Afumați. Era necesară o școala astfel amplasată, încât să poată capta copiii numeroaselor străzi situate paralel cu Șoseaua Afumați și Bulevardul Nicolae Bălcescu.
In toamna anului 1947, Ministerul Învățământului acorda primele mijloace deschiderii unei noi unități școlare. Intr-un local provizoriu, situat în strada Burghiului, lua ființă aceasta nouă unitate școlară, director fiind învățătorul Munteanu Gheorghe. Misiunea acestuia era aceea de a supraveghea începuturile construcției unei noi școli situată la intersecția Bulevardului Nicolae Bălcescu cu strada Maxim Gorki.
Localul Nicolae Bălcescu a fost construit între anii 1948- 1949. Corpul clădirii cuprindea șapte încăperi dintre care numai două săli de clasă. Elevii erau școlarizați în trei serii, motiv pentru care nu s-a putut renunța încă la localul din strada Burghiului.
Pentru normalizarea procesului de învățământ în două serii, era necesară și extinderea localului Nicolae Bălcescu, astfel încât între anii 1952- 1953, au mai fost construite două săli de clasă, o cancelarie și un grup sanitar, școala având aceeași înfățișare și astăzi.
In scurt timp, din cauza creșterii populației școlare, a fost pusă din nou problema extinderii școlii, însă lipsa de teren a determinat renunțarea la construirea unei noi aripi. A fost găsita soluția preluării complexului de clădiri vecine al localului din strada Buziaș, care erau folosite de o unitate militară sovietică aflată în retragere. Aici a luat ființă în anul 1958 al doilea local al Școlii Nr. 42, cu șapte săli de clasă care a descongestionat localul Nicolae Bălcescu în care se revenise la învățământul în trei serii. Astăzi, acest local nu mai există, pe acest teren fiind construit în ultimii ani unul dintre parcurile orașului Voluntari.
Cetatea Voluntărească avea să primească un local corespunzător, format din opt săli de clasă și un laborator, în anul 1964, în strada Anton Pann, acesta fiind absolut necesar ca urmare a lărgirii circumscripției școlare și a creșterii populației, în special cu locuitori proveniți din comunele limitrofe.
Prin înființarea noului local, clasele au încetat să mai aibă efective exagerate, procesul educativ desfășurându-se în două serii. In acest timp, învățământul general a fost extins la opt ani, astfel că cifra de 1231 de elevi impunea înființarea a 35 de clase care puteau fi școlarizate în condiții optime, în cele patru localuri de pe raza comunei și care alcătuiau acum Școala Nr. 42 (actuala Școală Gimnaziala Nr.1). Localul din Anton Pann a fost lărgit și modernizat în anul 1970, când au fost construite aripa centrală și cea de lângă strada George Coșbuc. Tot atunci a fost dotat cu centrală termică cu combustibil lichid și latrină exterioară.
In anul 2012, în curte școlii din strada Tudor Vladimirescu, s-a construit un nou local de școală modular, cu 7 săli de clasă la parter, pentru învățământul primar și 8 săli la etaj pentru grădinițe, clădirea veche a școlii fiind abandonată din cauza stării de degradare și a pericolului pe care îl prezenta construcția veche.
In anul 2015-2016, prin fonduri provenite de la Consiliul Local Voluntari, localul din strada Nicolae Bălcescu a fost consolidat și supraetajat, dispunând astfel de 6 săli de clasă, sală de festivități și anexe.
In același an, tot din fonduri provenite de la Consiliul Local Voluntari, localul din strada Anton Pann, a fost renovat total și mansardat, spațiul școlar extinzându-se cu 8 săli de clasă, 4 laboratoare, sală de festivități și sală de gimnastică.